Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?  
 
     
  Nieuwsbrief Netwerken Palliatieve Zorg Twente juli 2023  
 


Interview 
 

Kaderarts Bernarda Heslinga

Bernarda Heslinga is kaderarts en zegt dat ze de hele mens behandelt en niet alleen de ziekte. Voor Bernarda is dat de essentie van palliatieve zorg. Ze is consulent en inhoudsdeskundige in de PaTz-werkgroepen. De PaTz-werkgroepen bestaan al een aantal jaren in Twente en zijn niet meer weg te denken.
 
 
 
 


Lees het hele interview
 
 
 
 
 
 
 


Pauzeknop ingedrukt door kanker 
 

Speciale zorg voor jongvolwassenen

Oncologieverpleegkundige Irma Hoogland is sinds eind 2022 werkzaam als AYA-verpleegkundige in MST. Ze helpt jongeren en jongvolwassenen die de diagnose kanker krijgen. De rol van Irma is nieuw binnen MST, maar ze merkt dat het heel positief wordt ervaren. 
 
 
 
 


Meer lezen AYA-zorg
 
 
 
 
 
 
 

 

alt tekst 
 
 
 
 
 
 


Video over ACP in de Palliatieve Zorg 
 

Palliatieve zorg is niet enkel medisch en verpleegtechnisch handelen. Palliatieve zorg is een proces waar je met elkaar doorheen gaat, waarbij altijd de patiënt voorop staat. Hierbij is het belangrijk om ACP gesprekken aan te gaan om wensen en behoeften van de patiënt te bespreken over het levenseinde.

De afgelopen tijd hebben een aantal mensen mogen meewerken aan de ontwikkeling en totstandkoming van het voorlichtingsfilmpje 'Palliatieve zorg (voor huisartsen) in de laatste levensfase'. Het filmpje is voor iedere betrokkene die werkzaam is in de palliatieve zorg!
De mensen die hebben meegewerkt zijn:
Longartsen:
Ben Tomlow (Isala Ziekenhuis)
Sevim Uzun (Erasmus Medisch Centrum)
Wouter Westendorp (Ziekenhuis Gelderse Vallei)
Verpleegkundig specialist:
Erna Haverkate (Ziekenhuisgroep Twente)
Huisartsen:
Yvonne Schilthuis (Oldenzaal)
Bernarda Heslinga (Hellendoorn)
 
 
 
 


Video palliatieve zorg
 
 
 
 
 
 
 


KBO-middag Nijverdal 
 

Wegwijs in de wereld van de palliatieve zorg

Op 8 juni 2023 was de KBO-middag in Nijverdal. Volgens de aanwezigen een zeer leerzame middag. Dr. Heselinga was hierbij ook aanwezig, maar ook onze collega Raymond Leverink. Alles voor na het overlijden is vaak geregeld, maar hoe zit het met je tijd voor het overlijden? Heb jij aan je naasten verteld wat jouw wensen zijn wat jij aan palliatieve zorg wilt? Dit en meer kwam aanbod tijdens deze middag.
 
 
 
 


KBO-middag Nijverdal
 
 
 
 
 
 
 

 

alt tekst 
 
 
 
 
 
 


ParkinsonSupport Plan: 
 

maakt late fase ziekte bespreekbaar.

Praten over de laatste fase van de ziekte van Parkinson of het levenseinde kan confronterend zijn. Het ParkinsonSupport Plan helpt patiënten en zorgverleners om op tijd en met oog voor de gevoeligheden het gesprek aan te gaan over zorg- en behandelwensen in deze fase.
 
 
 
 


 Meer over het ParkinsonSupport Plan
 
 
 
 
 
 
 


COPD en uitgezaaide longkanker 
 

in de palliatieve fase

In Nederland praten maar weinig patiënten tijdig met hun zorgverleners over hun wensen en behoeften over de zorg en het levenseinde. Gesprekken over wensen en behoeften geven veel rust en duidelijkheid aan patiënten met COPD en uitgezaaide longkanker. 
 
 
 
 


Lees meer over COPD en uitgezaaide longkanker
 
 
 
 
 
 
 

 

alt tekst 
 
 
 
 
 
 


Palliatieve zorg bij mensen met dementie 
 

Bij dementie is het afbakenen van de palliatieve fase lastig, onder andere vanwege het onvoorspelbare beloop. In de beginfase praten mensen soms liever niet over hun levenseinde, in een later stadium kúnnen ze het vaak niet meer. Het is zinvol om familie te betrekken en vanaf het begin van de diagnose vooruit te kijken naar de laatste levensfase. 

 
 
 
 


Meer lezen over dementie in de palliatieve fase
 
 
 
 
 
 
 


Laatste levensfase 
 

Kinderpalliatieve zorg

De laatste levensfase, het is een zeer emotionele situatie waarvan je had gehoopt dat het jouw gezin nooit zou overkomen: je kind is ernstig ziek en zal niet meer beter worden. Er kan een moment komen dat je afscheid moet nemen van jouw kind, na een lange tijd van ziekte of heel onverwachts. Het is waardevol om te weten wat je kunt verwachten als je kind bijna gaat overlijden. Het kan ervoor zorgen dat jij als ouder, je naasten, en je kind beter zijn voorbereid op wat komen gaat. Dit kan ook een deel van je angsten en zorgen wegnemen.
Er is informatie samengesteld om jou en je gezin van basiskennis te voorzien. 
 
 
 
 


Samengestelde informatie
 
 
 
 
 
 
 

 

alt tekst 
 
 
 
 
 
 


Richtlijn Proactieve zorgplanning 
 

De richtlijn Proactieve zorgplanning in de palliatieve fase is gepubliceerd. De richtlijn is ontwikkeld om alle bij palliatieve zorg betrokken zorgverleners te ondersteunen bij proactieve zorgplanning, door het aanreiken van aanbevelingen voor de praktijk. 

De belangrijkste aanbeveling uit de richtlijn is om proactieve zorgplanning op te nemen als vast en regelmatig terugkerend onderdeel van de zorg voor patiënten in de palliatieve fase. Om dit te ondersteunen zijn middelen zoals een gesprekskaart en samenvattingskaart voor zorgprofessionals gemaakt.

Meer informatie over de richtlijn en aanbevelingen en een link naar de ondersteunende middelen in de link hieronder:

 
 
 
 


Richtlijn Proactieve zorgplanning
 
 
 
 
 
 
 


Docentenscholing najaar 2023 
 

Twee jaar geleden hebben ze vanuit het Onderwijsknooppunt Ligare een scholing docentenprofessionalisering gegeven. Er hebben toen veel docenten vanuit het MBO en HBO deelgenomen.
Komend najaar wordt deze docentenscholing opnieuw aangeboden, deels fysiek en deels online. De fysieke bijeenkomsten worden georganiseerd in Zwolle. De scholing is bedoeld voor alle docenten vanuit het MBO of HBO met interesse in palliatieve zorg of voor wie het noodzakelijk is vanwege de leeractiviteiten palliatieve org in het curriculom. Dit kunnen docenten zijn die nieuw in dienst zijn en nog geen kennis hebben over palliatieve zorg, docenten die al langer in dienst zijn maar zichzelf meer willen verdiepen in dit thema, of docenten die al actief bezig zijn met palliatieve zorg in hun onderwijs en dit op een hoger niveau willen tillen. De scholing is mogelijk dankzij financiering van KWF. 

De scholing wordt op vrijdag van 9.30-12.30 uur gegeven op de volgende data:
Fysiek: 29 september en 24 november
Online: 13 oktober, 10 november en 8 december

 
 
 
 


Meer informatie docentenscholing najaar 2023
 
 
 
 
 
 
 

 

alt tekst 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 


Scholingen 
 

Regionaal

 
 
 
 
 
 
 
 


'Als het leven bewust gepland wordt
Kan dat met de dood ook'

Loesje

 
 
 
 
 
 
 
 
 


alt tekst  
 

Vragen?
 
Bekijk dan onze website:
palliaweb.nl/netwerk-twente

Of neem contact op via de netwerkcoördinatoren:

Raymond Leverink
r.leverink@carintreggeland.nl

Evelien de Vos
e.devos@carintreggeland.nl
 
 
 


Contact opnemen
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
Nog sneller op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Volg ons dan op social media!
 
       
 
 
 
 
 
  Deze e-mail is verstuurd naar [email]

Copyright © Netwerken Palliatieve Zorg Twente 2023, Alle rechten voorbehouden.

Woonzorgcentrum Backenhagen
Backenhagenlaan 200 · Hengelo, Overijssel 7555 KE · Netherlands


 
  Wijzig uw e-mailvoorkeuren    Aanmelden    Afmelden